Vittringsapportering

Detta moment har jag hittills aldrig tyckt varit jobbigt eller svårt att lära in. Visst bara gjort det med en hund innan min gamle pudel. Men då använde jag mig av Canis sätt att lära in det, finns bra beskrivet, stegvis i Lydnadsträning i teori och praktik. En för övrigt mycket trevlig bok med många bra tips hur man lär in momenten i alla lydnadklasser samt bruksklasser. 

Men detta trevliga sätt som jag ägnade en vinter åt med pudeln som slutade med att han aldrig tog fel pinne. Taskigt tempo och lite sneda sättande men inget tugg och aldrig fel. Hur som helst så funkade detta sätt inte alls på mallen sen. Han hade för bråttom bara slängde sig över pinnarna, överlycklig över att kunna komma tillbaka med nått till matte, förmålsgalning som han är. Så på vår tävlingslyndadskurs tog jag upp problemet med instruktören, Lotta Linusson och fick ett nytt sätt att lära in det på. Vi har harvat det i ett halv år nu och han tar vissa dagar alltid rätt och vissa dagar alltid fel. Metoden går ut på att göra pinnarna ointressanta i början genom att lägga godis emellan dem och låta hunden äta allt och sen efterhand minska godiset och smeta in en av pinnarna i egen doft samt godis doften för att förstärka värdet i just den pinnen. Så att när de ätit upp godiset hittar pinnen som luktar godis och tar den. Veiron har som sagt älskat att träna detta moment och han har säkert gått upp ett kilo eller två på det också.

Men inte ritkigt fått till vad det är jag vill att han ska göra. Så igår testade jag att ta bort allt godis och bara ha en pinne med min doft och godiset som han är van vid att hitta mellan pinnarna. Det funkade kanon han drog ut i full fart började leta och tog sedan rätt pinne och kom in med den till mig. 3 ggr tog han rätt så vi ska nog fortsätta på detta sätt, mixat med att bara hitta godis ibland och förhoppningsvis få till detta moment till nästa år då jag hoppas att vi är klara med tvån tills dess. 

20 okt 2013

Comments powered by Disqus

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)